SPRAWOZDANIE DUSZPASTERSKIE ZA MINIONY 2021 ROK

I. SPRAWOZDANIE DUSZPASTERSKIE ZA MINIONY 2021 ROK

a) Sakramentu Chrztu św. udzielono – dwudziestu ośmiu dzieciom.

b) Do wieczności z naszej wspólnoty parafialnej w minionym roku odeszło – sześćdziesiąt trzy osoby.

c) Do Sakramentu małżeństwa przystąpiły – dwie pary.

d) Sakrament Bierzmowania przyjęło – sześćdziesiąt cztery osoby.

e) Komunii św. udzielono – około 16tu tysięcy.

– w minionym roku odbyły się Rekolekcje Wielkopostne, dla dorosłych, oraz w październiku odbyło się odnowienie Misji Świętych.

– W dniu 5 XII przeżywaliśmy Wizytacje Kanoniczną Księdza Biskupa Diecezjalnego.

– opieką duszpasterską obejmujemy Dom Pomocy Społecznej, Zakład Poprawczy, Szkołę Podstawową Nr 6 i Nr 12; przedszkole nr.20 , oraz Szpital.

Przy parafii istnieją grupy duszpasterskie takie jak:- Żywy Różaniec- Caritas- Schola- Odnowa w Duchu Świętym- Ministranci i lektorzy- Szafarze Eucharystii- Akcja Katolicka- Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży- Przyjaciele Paradyża.

Dziękujemy wszystkim osobom, które angażują się w pracę Parafialnego Zespołu Caritas. Dziękujemy wszystkim wiernym, którzy jak mogą wspierają ludzi potrzebujących – osobom z Grona Wspierających Ubogich. Musimy pamiętać o tym, że parafia to rodzina, która powinna promieniować miłością, dobrocią, życzliwością i odpowiedzialnością za drugiego. Przy tej okazji zachęcamy wszystkich wiernych do zapisywania się do grup parafialnych.

Gdy chodzi o prace gospodarcze to:- wykonano szereg prac konserwatorskich przy kościele i na plebani – zakupiono niektóre paramenty i szaty liturgiczne.

Dlatego dziękujemy wszystkim za ofiary jakie są składane na kościół, tym bardziej że w ostatnim czasie – ostatnie dwa lata ze względu na obostrzenia sanitarne zmniejszyła się liczba wiernych w kościele; prawie o dwa razy. Dlatego tym bardziej dziękujemy osobą, które nieraz mimo biedy i innych trudności, co miesiąc składają ofiarę na kościół, niech Dobry Bóg wszystkim wynagrodzi.

– również dziękujemy wszystkim ofiarodawcom z poza naszej parafii

– dziękujemy pani Organistce , panom kościelnym i wszystkim pracownikom kościoła.

– dziękujemy za dobre słowo, modlitwę i życzliwość

– jednocześnie przepraszamy za wszelkie niedociągnięcia z naszej strony

– niech Dobry Bóg i nasz Patron św. Maksymilian błogosławi całej naszej wspólnocie parafialnej.

Tak jak było ogłaszane od poniedziałku 3 stycznia rozpoczniemy Spotkania Kolędowe w kościele. Plan tych spotkań wywieszony jest w gablocie przed kościołem oraz dostępny jest na stronie internetowej parafii. W niedzielę jeszcze raz go przypomnimy w ogłoszeniach parafialnych.

II. ŻYCZENIA NOWOROCZNE.

W pierwszy dzień Nowego Roku kościół stawia nam przed oczy Matkę Bożą – Świętą Bożą Rodzicielkę – Maryję i każe nam iść przez życie z Matką Bożą. Niech ten Nowy Rok , który rozpoczynamy będzie wejściem w to misterium Jezusa Chrystusa , które trwa wiecznie .Niech to będzie prawdziwie Rok Pański, który będzie obfitował w pokój , miłość i pomyślność.

My duszpasterze życzymy wam wszystkim wielu Łask Bożych i opieki Matki Bożej w tym rozpoczynającym się dziś Nowym 2022 roku.

Módlmy się w intencjach ojca św. Franciszka; ludzi chorych i cierpiących , za Służbę Zdrowia ; za nasze rodziny; za naszą ojczyznę ; naszą parafie, o powołania kapłańskie i zakonne ; o dobre przeżywanie okresu Bożego Narodzenia , o opiekę Bożą w nowym 2022 roku; za duszę naszych bliskich zmarłych.

– Pod Twoją Obronę ; Święty Michale Archaniele;- Modlitwa na czas epidemii.

ks. proboszcz